lördag 25 oktober 2008

Att mäta reklameffekt....den eviga frågan

I veckans Resumé uttalade sig Nina Åkestam som är planner på Åkestam o Holst om att lönsamhet är det enda rätta mätvärdet på om reklamen gett effekt eller inte.

Detta är såklart inget nytt påfund utan en självklarhet som varit grunden till att man på 60 talet startade planning avdelningar på de stora reklambyråerna i London och USA. Självklart måste reklamen i det långa loppet leda till lönsamhet.

Men detta är vad man kan kalla för "the primary endpoint" dvs den slutliga mätpunkten. På vägen finns ett antal lika värdefulla mätvärden. Attitydsförändringar, beteendemönster etc. Alla dessa mätvärden är steg på vägen mot lönsamhet och ökade intäkter för ditt varumärke. Så jag håller med om att lönsamhet är den slutgiltiga mätpunkten, men inte att det är den enda som är relevant.

Eftersom jag själv varit beställare av reklamtjänster under många år så vet jag att man som marknadschef såklart på en gång vill se en ökad lönsamhet för sitt varumärke. Men jag vet också att det oftast kräver en långsiktighet och där reklam är en investering, lite som att sätta pengarna på en långsiktig fond där utvecklingen kommer succesivt. Och det bästa rådet är att spara kontinuerligt. dvs att fortsätta investera i reklam och marknadsföringsåtgärder kontinuerligt. För då kommer lönsamheten!

Inga kommentarer: